C4G: Cập nhật chuyến thăm công ty

1. Quan điểm đầu tư

C4G là đơn vị có kinh nghiệm và năng lực hàng đầu trong lĩnh vực thi công các dự án cơ sở hạ tầng cũng như thực hiện vai trò chủ đầu tư tại các dự án BOT. Doanh nghiệp được kỳ vọng sẽ hưởng lợi về khối lượng việc làm gia tăng khi chính phủ đẩy mạnh giải ngân đầu tư công từ năm 2020. Bên cạnh đó, điểm đáng lưu ý đối với C4G còn đến từ tỷ suất cổ tức tiền mặt hấp dẫn và kế hoạch niêm yết cổ phiếu trên sàn giao dịch chứng khoán tập trung.

Hưởng lợi từ câu chuyện giải ngân đầu tư công. Mảng xây dựng của C4G sẽ nhận thêm khối lượng việc làm từ các dự án đang được gấp rút triển khai

Dự án sửa chữa đường băng của sân bay Tân Sơn Nhất và sân bay Nội Bài dự kiến khởi công vào tháng 7/2020 và hoàn thành vào năm 2022. Tổng mức đầu tư kế hoạch là 4,15 nghìn tỷ đồng. C4G được kỳ vọng là một trong các doanh nghiệp có tiềm năng nhận gói thầu này, tuy nhiên công ty có thể sẽ đối mặt với sự cạnh tranh từ một số các đơn vị khác, ví dụ như TCT Xây dựng công trình hàng không ACC,…

Đối với 8 dự án thành phần của Cao tốc Bắc – Nam phía Đông, Chính phủ đã kiến nghị điều chỉnh chủ trương đầu tư Dự án và đề xuất chuyển đổi 3 dự án thành phần (Mai Sơn – Quốc Lộ 45, Vĩnh Hảo – Phan Thiết, Phan Thiết – Dầu Giây) từ đầu tư theo hình thức đối tác công tư (PPP) sang hình thức đầu tư công; 5 dự án còn lại tiếp tục triển khai theo hình thức PPP. Quốc hội khóa XIV đã biểu quyết thông qua nội dung trên trong phiên họp bế mạc Kỳ họp thứ 9, diễn ra vào ngày 19/06/2020.

Trước khi có sự thay đổi về hình thức đầu tư, 8 dự án thành phần của cao tốc Bắc – Nam phía Đông đã tiến hành tìm kiếm nhà đầu tư sơ tuyển. Trong đó, liên danh của Cienco 4 đã trúng tuyển tại 7 dự án, dự án còn lại là Vĩnh Hảo – Phan Thiết không có nhà đầu tư sơ tuyển.

Việc chuyển 2 dự án Mai Sơn – Quốc Lộ 45 và Phan Thiết – Dầu Giây sang hình thức đầu tư công đồng nghĩa với kết quả lựa chọn nhà đầu tư sơ tuyển sẽ bị hủy. Tuy nhiên công tác tiến hành lựa chọn nhà thầu thực hiện dự án vẫn sẽ mở ra cơ hội đối với các doanh nghiệp có kinh nghiệm thi công các công trình hạ tầng như Cienco 4.

Theo C4G, doanh nghiệp tự tin đều sẽ hưởng lợi bất kể thực hiện vai trò nhà đầu tư của dự án PPP hay nhà thầu đối với dự án đầu tư công. Dự kiến, các dự án thành phần của cao tốc Bắc Nam phía Đông sẽ đóng góp vào KQKD của C4G kể từ năm 2021.

Tỷ suất cổ tức tiền mặt hấp dẫnĐầu tháng 6/2020, doanh nghiệp đã chi trả cổ tức tiền mặt lần 1 cho năm 2018 với tỷ lệ 8%. Nếu tính tại thời điểm trước ngày chốt quyền trả cổ tức tiền mặt nêu trên, tỷ suất cổ tức của C4G đạt 10%, hấp dẫn nếu so sánh với lợi suất tiền gửi ngân hàng.

Doanh nghiệp cũng vừa có tờ trình Đại hội cổ đông về phương án phân phối lợi nhuận cho năm 2019. Theo đó, C4G lên kế hoạch trả cổ tức với 2 phương án trong đó phương án 1: trả 9% bằng cổ phiếu và phương án 2: trả 6% bằng tiền mặt. Với giả định doanh nghiệp sẽ trả cổ tức bằng tiền mặt, tỷ suất cổ tức của C4G theo giá thị trường hiện tại đạt 8,7%.

Kế hoạch niêm yết. Theo tờ trình tại Đại hội cổ đông thường niên năm nay, Cienco 4 dự kiến niêm yết cổ phiếu tại HNX hoặc HOSE, sớm nhất trong năm 2020. Việc niêm yết tại các sàn tập trung tạo cơ hội cho công ty nâng cao uy tín, cải thiện khả năng huy động vốn đầu tư. Thanh khoản của cổ phiếu dự kiến cũng sẽ được cải thiện.

Với mức giá 6.900 đồng/cp, C4G hiện đang giao dịch tại mức trailing TTM P/E là 10 lần, cao hơn so với một số doanh nghiệp hoạt động trong lĩnh vực phát triển hạ tầng như CII (4,7 lần), LCG (4,93 lần). Dựa trên kế hoạch 2020 mà doanh nghiệp đặt ra, P/E forward của C4G là 3,4 lần

Rủi ro: (i) khả năng hoàn thành kế hoạch lợi nhuận năm của doanh nghiệp; (ii) tình trạng nợ vay. Tính đến hết Q1/2020, tỷ lệ nợ/vốn chủ của C4G là 3 lần.

2. Tổng quan doanh nghiệp

Cienco 4 là doanh nghiệp có truyền thống và năng lực hàng đầu trong lĩnh vực xây dựng và phát triển các dự án hạ tầng giao thông. Từ 02/12/2014, sau khi Bộ GT-VT thoái toàn bộ 100% vốn tại công ty, Cienco 4 chính thức hoạt động theo hình thức CTCP không có vốn nhà nước. Vốn điều lệ hiện tại của công ty là 1.000 tỷ đồng.

C4G hiện có các công ty con là CTCP Đầu tư Cienco4 Land, Công ty BOT Tuyến tránh Vinh, CTCP Green Tea Islands cùng 21 công ty liên doanh, liên kết.

Tính đến thời điểm hiện tại, cơ cấu sở hữu tại Cienco 4 gồm có: 4 cổ đông lớn chiếm 53,93%, ban lãnh đạo và những người liên quan (12,73%) cùng các cổ đông khác (33,34%). Trong đó, 4 cổ đông lớn bao gồm CTCP New Link (20,75%), CT TNHH Đầu tư Thượng Hải (14,13%), CTCP Xây dựng Dũng Hưng (10,9%), CTCP Chứng khoán VN Direct (8,15%).

3. Hoạt động kinh doanh

C4G đang hoạt động trong các mảng kinh doanh chính là (i) xây dựng hạ tầng giao thông, (ii) đầu tư các dự án hạ tầng giao thông, và (iii) hoạt động kinh doanh cho thuê văn phòng thương mại và khu nghỉ dưỡng.

a. Xây dựng hạ tầng giao thông. Cienco 4 hiện đang nắm giữ hầu hết các công nghệ thi công trình độ cao trong đó tiêu biểu là Công nghệ thi công hầm qua núi NATM (dự án cao tốc Đà Nẵng Quảng Ngãi), công nghệ thi công cầu dây văng (dự án cầu Phước Khánh), công nghệ thi công hầm metro, công nghệ thi công cầu cảng biển,..

Các hợp đồng xây dựng của C4G là hợp đồng có thể điều chỉnh theo diễn biến của giá nguyên vật liệu (thép, xi măng,…). Nguyên vật liệu chiếm 60-70% trong cơ cấu giá thành xây dựng của công ty

Năm 2019, mảng xây dựng chiếm 67% cơ cấu doanh thu và 33% tỷ trọng lợi nhuận gộp. Các dự án đóng góp chính cho doanh thu của C4G trong năm 2019 gồm có: Dự án Metro Bến Thành – Suối Tiên; đoạn Mai Dịch – Cổ Nhuế, thuộc Dự án đầu tư Xây dựng Cầu cạn đoạn Mai Dịch – Nam Thăng Long; nhà máy xử lý nước thải Yên Xá,…

b. Đầu tư các dự án công trình giao thông. C4G hiện đang quản lý các trạm thu phí tại 4 dự án (i) dự án tuyến tránh TP. Vinh và Nam cầu bến Thủy – tuyến tránh Hà Tĩnh; (ii) dự án Quốc Lộ 3 đoạn Yên Lệnh – Vực Vòng; (iii) dự án Nghi Sơn – Cầu Giát; (iv) dự án Thái Nguyên – Chợ Mới.

Năm 2019, mảng BOT chỉ đóng góp 13% cơ cấu doanh thu nhưng chiếm tới 52% tỷ trọng lợi nhuận gộp. Trong các trạm thu phí mà C4G đang vận hành, hiện chỉ có dự án Thái Nguyên – Chợ Mới chưa triển khai thu phí được toàn bộ. Cụ thể, công ty hiện đang thu phí tại tuyến đường QL3 mới từ ngày 25/01/2018 (trạm 1), còn trạm thu phí trên QL3 cũ (trạm 2) vừa mới nhận được chấp thuận từ UBND tỉnh Thái Nguyên và Bộ GTVT. C4G đang hoàn chỉnh một số thủ tục còn lại để sớm đưa trạm thu phí vào hoạt động.

Tổng doanh thu từ 2 trạm Thái Nguyên – Chợ Mới ước đạt 70-80 tỷ đồng/năm. Tuy nhiên, trong trường hợp chỉ có trạm 1 tiếp tục vận hành trong năm nay, tổng doanh thu chỉ đạt 10-18% quy mô kể trên, một phần do ảnh hưởng của Covid-19.

Các dự án BOT của C4G thông thường sẽ được điều chỉnh tăng giá sau định kỳ 3 năm, mức tăng là 18%. Tuy nhiên tới thời điểm 2020 dù đã đến hạn tăng phí nhưng Bộ GT-VT vẫn chưa phê duyệt chính sách, một phần nguyên nhân đến từ định hướng hạn chế tăng các loại thuế phí, ổn định kinh tế vĩ mô. Bộ GT-VT đang xem xét các phương án hỗ trợ các chủ đầu tư BOT.

Phương án 1, thực hiện tăng phí đối với các dự án BOT nhưng theo một khung thời gian thích hợp hơn

Phương án 2, không thực hiện tăng phí nhưng có cơ chế hỗ trợ các chủ đầu tư BOT, ví dụ: cơ cấu lại nợ vay ngân hàng,…

Phương án 3, nhà nước mua lại dự án BOT.

c. Hoạt động kinh doanh cho thuê văn phòng thương mại. C4G hiện đang quản lý một số dự án văn phòng cho thuê như Tòa nhà 29 – Quang Trung – TP Vinh, Tòa nhà công vụ tại Hà Nội, Tòa nhà Cienco 4 Tower (TP.HCM),… Lĩnh vực này chỉ đóng góp 1,6% doanh thu thuần và 7,65% lợi nhuận gộp của doanh nghiệp trong năm 2019.

4. Kết quả kinh doanh 2019

Doanh thu thuần (DTT) hợp nhất đạt 2,34 nghìn tỷ đồng (-25% YoY) trong khi LNST giảm -32,4% YoY về 92,2 tỷ đồng. C4G hoàn thành gần 37% kế hoạch lợi nhuận đặt ra cho năm 2019.

Đối với mảng xây dựng, DTT giảm mạnh 39% YoY về 1,52 nghìn tỷ đồng. Lợi nhuận gộp giảm hơn 50% trong bối cảnh biên lãi gộp giảm từ 9,83% (2018) về 7,93% (2019) Theo chia sẻ từ doanh nghiệp, năm 2019 C4G gặp khó khăn trong việc giải ngân nguồn vốn cho các dự án, bao gồm nguồn vốn trái phiếu, ngân sách trung ương, nguồn vốn đối ứng cho các dự án ODA (trong đó gói thầu J3 – Cao tốc Bến Lức – Long Thành do VEC làm Chủ đầu tư, liên danh cùng SMCC phải tạm dừng chưa bố trí vốn). Thêm vào đó, nhiều doanh nghiệp giảm giá thầu dẫn tới cạnh tranh khốc liệt trong hoạt động đấu thầu.

Đối với mảng BOT, doanh thu ổn định ở mức 306,4 tỷ đồng (+4%) trong khi LNG giảm nhẹ -1,87% YoY. Mảng BOT đối mặt với những khó khăn nhất định trong năm qua do thủ tục kéo dài tại dự án Cầu Hiếu 2 – Nghĩa Đàn (BT) trong khi đó Trạm 2 thuộc dự án Thái Nguyên – Chợ Mới (BOT) chậm triển khai thu phí dịch vụ, ảnh hưởng tới phương án tài chính của doanh nghiệp.

5. Kế hoạch kinh doanh 2020

Năm 2020, C4G đặt kế hoạch tổng doanh thu là 3,05 nghìn tỷ đồng trong khi LNST ước tăng mạnh 117% lên mức 200 tỷ đồng. Cần lưu ý rằng, trong quá khứ C4G thường đặt mục tiêu LNST hàng năm từ 200 tỷ đồng trở lên, tuy nhiên nếu quan sát trong 2 năm 2018 và 2019, doanh nghiệp đạt được mức lợi nhuận thực tế thấp hơn đáng kể so với kế hoạch.

Trong năm 2020, doanh thu từ mảng xây dựng của C4G dự kiến sẽ đến từ các dự án đã thi công trong những năm gần đây như Metro Bến Thành, Cầu cạn đoạn Mai Dịch – Cổ Nhuế, nhà máy xử lý nước thải Yên Xá, Cầu An Hòa (Tây Ninh) .. cùng với các dự án mới bắt đầu triển khai như Hầm nút chui giao thông Nguyễn Văn Linh – Nguyễn Hữu Thọ, Dự án cải tạo cụm nút giao thông Trần Thị Lý, Gói 9 cao tốc Cam Lộ – La Sơn.

Kế hoạch của C4G chưa tính toán đến các dự án mới từ kế hoạch đẩy mạnh giải ngân đầu tư công. Theo chia sẻ từ ban lãnh đạo, trong trường hợp có điều chỉnh về kế hoạch kinh doanh thì hoạt động này thường tiến hành vào quý 4 hàng năm.

Kết thúc Q1/2020, C4G ghi nhận doanh thu thuần (DTT) và lợi nhuận sau thuế (LNST) giảm lần lượt 55,8% YoY và 60% YoY, tương ứng về mức 239,9 tỷ đồng và 15,83 tỷ đồng. Hiện C4G mới hoàn thành 7,9% kế hoạch lợi nhuận năm.

Nguồn SSI, Chứng+

4.898 thoughts on “C4G: Cập nhật chuyến thăm công ty

 1. free avast internet security license key says:

  I have been exploring for a little for any high quality articles
  or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I
  finally stumbled upon this site. Reading this information So i’m
  satisfied to convey that I have a very excellent uncanny feeling I came
  upon exactly what I needed. I such a lot unquestionably will make sure to
  do not disregard this website and provides it a look regularly.

 2. v bucks generator says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 3. bingo blitz cheats says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be
  giving us something enlightening to read?

 4. free robux says:

  I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts
  in this kind of house . Exploring in Yahoo I
  eventually stumbled upon this site. Reading this info So i am glad to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I came upon just what I
  needed. I most undoubtedly will make certain to do not omit this site
  and give it a look on a continuing basis.

 5. netflix account generator says:

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My blog site is in the very same niche as yours and my visitors would certainly benefit
  from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Many thanks!

 6. v bucks generator says:

  Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and effort to put this
  informative article together. I once again find myself personally
  spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still
  worth it!

 7. free steam wallet codes says:

  Its like you learn my thoughts! You seem to know so much approximately this,
  such as you wrote the e book in it or something. I think that you could do with a few p.c.
  to drive the message home a little bit, however instead of that,
  this is excellent blog. An excellent read. I will definitely be back.

 8. free psn codes says:

  Appreciating the persistence you put into your site and in depth information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same outdated rehashed information. Excellent read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my
  Google account.

 9. robux generator says:

  I’m extremely impressed along with your writing skills as well as with the layout for
  your weblog. Is this a paid subject matter
  or did you modify it yourself? Either way keep up
  the excellent high quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 10. software says:

  Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful info particularly the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this particular information for a
  long time. Thank you and good luck.

 11. zortilonrel says:

  I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this web site and give it a glance regularly.

 12. zortilo nrel says:

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 13. free robux codes generator says:

  Hey I am so thrilled I found your webpage, I really found you by
  accident, while I was looking on Yahoo for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say thanks a lot for a tremendous post and a
  all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse
  it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb b.

 14. CTGame says:

  Hi there! This article could not be written much better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I am going
  to forward this article to him. Pretty sure he’s going to have a
  great read. Many thanks for sharing!

 15. free vbucks generator says:

  You’re so awesome! I don’t suppose I have read something like that before.
  So good to find somebody with some genuine thoughts on this subject matter.

  Really.. thanks for starting this up. This website is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality!

 16. free v bucks generator says:

  Hi there, I discovered your site via Google whilst searching for a similar topic, your web site came up,
  it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply changed into aware of your blog thru Google, and found that it’s truly informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful if you proceed this in future.

  A lot of other folks shall be benefited from your writing.
  Cheers!

 17. off white jordan 1 says:

  I as well as my buddies came viewing the great thoughts from the blog and then instantly got a horrible suspicion I had not thanked the web site owner for them. All the young men are already so excited to study them and have in effect clearly been having fun with these things. I appreciate you for turning out to be very accommodating as well as for pick out varieties of ideal subject matter most people are really desirous to learn about. Our own honest apologies for not saying thanks to sooner.

 18. moncler outlet says:

  I enjoy you because of all of the hard work on this blog. My daughter takes pleasure in setting aside time for investigation and it’s easy to see why. My spouse and i know all regarding the compelling mode you produce important tricks through the blog and therefore increase contribution from others on this subject matter plus our princess is without a doubt becoming educated so much. Have fun with the rest of the new year. You are always conducting a good job.

 19. balenciaga speed trainer says:

  I as well as my friends have been examining the good ideas on your web page and the sudden came up with an awful feeling I had not expressed respect to the blog owner for those secrets. These young boys ended up certainly thrilled to read all of them and have in truth been making the most of them. Appreciation for really being indeed considerate and for selecting some tremendous resources most people are really wanting to be aware of. My personal sincere regret for not expressing gratitude to you sooner.

 20. air jordan shoes says:

  Needed to post you a very small word so as to say thank you yet again about the magnificent strategies you’ve documented on this site. It was really shockingly open-handed of you to make easily what exactly numerous people would have distributed as an ebook in order to make some profit for their own end, most notably given that you could possibly have done it in the event you considered necessary. Those pointers in addition served as the fantastic way to know that other individuals have a similar dream like my very own to figure out significantly more with respect to this matter. I am sure there are thousands of more fun moments ahead for individuals who scan your website.

 21. online casinos says:

  Hey there this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 22. kyrie 5 says:

  I am just writing to make you understand of the amazing discovery my cousin’s girl encountered visiting your web site. She mastered numerous details, most notably what it’s like to possess an awesome coaching style to have most people with no trouble fully grasp a variety of tricky issues. You really exceeded my desires. Thanks for providing these essential, healthy, revealing and also fun guidance on this topic to Emily.

 23. yeezy boost 350 says:

  I enjoy you because of all of your work on this blog. Kate really likes conducting research and it’s really easy to understand why. A lot of people learn all regarding the lively medium you provide both interesting and useful guides via the web site and even cause participation from the others about this subject while our girl is undoubtedly studying a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You are always conducting a useful job.

 24. supreme hoodie says:

  I simply had to thank you so much once again. I do not know the things I would have tried in the absence of the type of opinions revealed by you regarding that area. Completely was an absolute intimidating case in my opinion, nevertheless coming across this professional fashion you solved the issue forced me to weep with fulfillment. Extremely happy for your work and even expect you know what an amazing job you are doing training people today with the aid of your web blog. More than likely you haven’t got to know all of us.

 25. Go Here says:

  Hey there! Quick question that’s completely off topic. Do you know how
  to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4.

  I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue.
  If you have any recommendations, please share. Thanks!

 26. idn poker says:

  Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get
  that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
  I must say that you’ve done a very good job with this. Also,
  the blog loads super fast for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 27. homepage says:

  Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite reason appeared to be on the net the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I cetainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t
  know about. You manageed to hit the nail upon the
  top as well aas defined out the whole thing without having
  side effect , people can tae a signal. Will probably be back to
  get more. Thanks
  homepage

 28. Türk porno izle says:

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering
  problems with your site. It appears like some of
  the text in your content are running off the screen. Can somebody
  else please provide feedback and let me know if this is happening
  to them as well? This may be a problem with my browser
  because I’ve had this happen previously. Many thanks

 29. محترف سيو says:

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety
  of websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated! https://torgi.gov.ru/forum/user/profile/1262552.page

 30. webpage says:

  Howdy I am so thrilled I found your website, I really found you by accident,
  while I was searching on Askjeeve for something else, Anyhow
  I am here now and wpuld just like to say kudos forr a marvellous post and a all round
  enjoyable blog (I also lve the theme/design), I don’t have time
  to look over itt all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read more, Please do keepp upp the great work.
  Dapoxetine 60 mg webpage avanafil 100 mg

 31. web page says:

  Good day! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this
  page to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thanks for sharing!
  запчасти hona web page запчасти для иномарок

 32. web page says:

  Hi there, I discovered your website by means of Gogle while looking for a
  comparable matter, your site ggot here up, it looks good.
  I hav bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply changed into aware of your blog through Google,
  and found that it is really informative. I’m gonna bee
  careful for brussels. I’ll appreciate if you continue
  this in future. A lot of other people will probably be benefited from
  your writing. Cheers!
  web page

 33. web page says:

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a
  coworker who has beeen dooing a little research on this.
  And he actually bought me lunch because I discovered it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for tthe meal!!
  Butt yeah, thanks for spending time to tal abot this issue here on your web page.

  Russian brides web pagebeautiful russian women

 34. cities in Gujarat says:

  Admiring the persistence you put into your site and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 35. webpage says:

  Thank you for every other informative site. Where else may
  just I amm getting that kiind of iinfo written in such an ideaal
  means? I have a challernge that I am simply now working on, andd
  I’ve besen at the glance out for such info.
  купить одеяла webpage постельподростковая
  киев

 36. cheap custom bridgestone golf balls says:

  Have you ever thought about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is important and everything.
  Nevertheless imagine if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this site could definitely be one of the most beneficial in its niche.
  Awesome blog! http://lifespice.blog/2010/05/12/tv-down-the-memory-lane/

 37. Athena says:

  Greate article. Keep posting such kind of info on your site.
  Im really impressed by it.
  Hey there, You’ve performed a fantastic job.

  I will definitely digg it and in my opinion recommend to my friends.
  I am confident they will be benefited from this site.

 38. corvette upholstery says:

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything.

  However think of if you added some great photos or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but
  with pics and clips, this blog could undeniably be one of the most beneficial
  in its niche. Wonderful blog! http://hireacarkenya.co.ke/services/market-car-hire-nairobi-kenya/

 39. janet says:

  Hello there I am so thrilled I found your blog,
  I really found you by accident, while I was looking on Yahoo for something else, Anyways I am here now and
  would just like to say many thanks for a marvelous post and
  a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked
  it and also added in your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent work.

 40. Blog says:

  It is perfect time to make a few plans for the longer term and it is
  time to be happy. I’ve read this submit and if I may
  just I desire to counsel you some fascinating things
  or advice. Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I wish to read more things approximately it!

 41. says:

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I
  look forward to your new updates.

 42. print on demand shop says:

  Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum
  it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.

  Do you have any recommendations for novice blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 43. Slim Over 55 Review says:

  What’s Slim Over 55 Review?
  Within this program, you will find four herbs
  to include in your diet regime, along with a few workouts
  to help improve your metabolism.
  It is not about those fancy herbs, but it is just a sort of staple herbs
  which are readily available on your kitchen.

  There’s not any magic pill that could melt away your excess fat;
  it requires some effort on your part too.These herbs promised to
  assist in restoring hormonal balance, enhance digestion, and assist in attaining your weight loss quest in a brief period.

  It asserts the suggested herbs are mild diuretics and
  operates by reducing water weight.Additionally, it includes herbs which have a
  thermogenic effect and boost metabolism.

  And also herbs that can reduce your feelings of hunger.The writer claimed it
  can help you to lose 3 lbs per week and make you
  feel younger.
  Slim Over 55 Diet Program Creator
  Aline Pilani is the maker of the Slim Over 55 eating routine program.

  She is a guaranteed mentor and a notable nutritionist with long stretches of understanding.

  She has planned this program to make the weight reduction process
  for ladies significantly simpler and basic.

  This program depends on logical realities and research, which implies you can confide in it totally.

  She has composed this guide in basic and straightforward language and there is video instructional exercise making it much simpler to
  follow.
  What You Will Learn Slim Over 55
  ​Over six full-body workout videos and therefore the workout plan that you simply can follow
  for subsequent 30 days during which Aline shares her best metabolism-boosting tricks.

  Each workout video comes with full voice and video instructions.

  You can also modify the workout consistent with your fitness level,
  so albeit you’ve got a health issue, you’ll do exercise safely.

  The first five workout videos are about 30-35 minutes long, including the warm-up, and stretching, while the 6th one is merely 18 minutes long because it is intense!

  Conclusion
  You are very lucky to find this superb app now just for $7.

  The normal price for that is $ 47 but should you buy it now then you’re able to acquire such a massive discount!

  Therefore, if you do not delight in the end result or
  anything concerning it, then you can request a refund.

  Not only the price but you’ll also get a 60-day 100℅ money-back guarantee
  too!
  https://slimover55review.weebly.com/home/slim-over-55-review

 44. Find says:

  I blog frequently and I seriously thank you for your information. This great article has really peaked my interest.

  I’m going to bookmark your blog and keep checking for
  new details about once per week. I opted in for
  your RSS feed as well.

 45. free like says:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be
  actually something which I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 46. taichinhnguyenle.com.vn says:

  It is appropriate time to make some plans for the longer term and it is time to be happy.
  I’ve learn this post and if I may just I desire to recommend you some interesting issues or suggestions.

  Perhaps you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to read even more issues approximately it!

 47. 曲棍球 says:

  Hey there! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Cheers

 48. Blog says:

  Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you could be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will eventually
  come back down the road. I want to encourage one to continue your great job, have a nice holiday weekend!

 49. 圆顶 says:

  Excellent post. Keep posting such kind of information on your site.

  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have performed a fantastic job.
  I will definitely digg it and in my view recommend to my friends.
  I am sure they’ll be benefited from this website.

 50. ninebot es2 says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
  your point. You obviously know what youre talking about, why throw
  away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 51. website says:

  Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us sso I cam to
  look it over. I’m definitely loving the information.
  I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Superb blog and fantastic deeign and style.
  Budget gaming laptop website best printer for home use with
  cheap ink

 52. website says:

  Howdy! This blog post couldn’tbe written much better! Looking through this article reminds me of
  my previous roommate! He continually kept talking about
  this. I most certainly wijll forward this information to him.
  Fairly certain he’ll have a good read. Thank you for sharing!

  website

 53. 抓取 says:

  Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m
  having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most
  blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 54. 同人誌のサンプルをファンザから紹介 says:

  Hey there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog
  article or vice-versa? My site covers a lot of the
  same topics as yours and I feel we could greatly benefit
  from each other. If you’re interested feel free to shoot me
  an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!

 55. togel online says:

  I have been exploring for a little bit for any high quality articles
  or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m satisfied to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed.
  I so much without a doubt will make certain to do not overlook this web site and give
  it a glance regularly.

 56. blog says:

  I’ve been surfing online greater than three hours these days, yet I never discovered any attention-grabbing article like
  yours. It is lovely value enough for me. In my opinion, if all
  web owners and bloggers made just right content as you probably did, the net shall be much more useful
  than ever before.

 57. porno says:

  After I originally commented I seem to have clicked the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from
  now on whenever a comment is added I get 4 emails with the same comment.
  Perhaps there is a way you can remove me from that service?
  Cheers!

 58. webpage says:

  Do you have a spam problem on this website; I apso am a
  blogger, and I was wanjting to know your situation; we have created sopme nice methods and we are looking too trade methods
  with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

  купить посуду киев webpage сервиз купить киев

 59. 女同志 says:

  Howdy I am so delighted I found your site, I really found you by error,
  while I was looking on Google for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say cheers for a incredible
  post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the
  moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read more, Please do keep up the superb jo.

 60. krill diet says:

  Transitioning toward extra plant-based diets which might be
  in line with commonplace dietary tips could reduce
  world mortality by 6-10% and meals-related greenhouse
  gas emissions by 29-70% compared with a reference state
  of affairs in 2050. We discover that the monetized worth of the enhancements in health would be comparable with, or
  exceed, the worth of the environmental advantages though the exact valuation method used significantly affects the estimated quantities.
  Right here, we couple for the primary time, to our knowledge, a area-specific global health mannequin primarily based on dietary and
  weight-related danger components with emissions accounting and financial valuation modules to
  quantify the linked well being and environmental consequences of dietary modifications.
  For the health evaluation, we constructed a comparative risk assessment model to
  estimate age and region-particular mortality related to modifications in dietary
  and weight-related danger factors (4, 17).
  The particular threat elements affect mortality via dose-response relationships, which allow us to check completely different dietary eventualities
  based mostly on their exposure to these danger components. https://krilldiet.website

 61. solveig multi media says:

  Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time making a
  decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 62. Tải Fun88 says:

  Simply desire to say your article is as surprising.

  The clarity for your submit is simply spectacular and that i
  can suppose you are knowledgeable on this subject.
  Fine with your permission let me to take hold
  of your feed to stay updated with imminent post. Thank you a million and please keep up the gratifying work.

 63. https://www.diigo.com/profile/startemple2 says:

  I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of space .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.
  Reading this info So i am satisfied to exhibit that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I found
  out exactly what I needed. I most indubitably will make certain to do not put out of your mind
  this web site and provides it a glance on a constant basis.

 64. https://edex.adobe.com/member/yn61sHSDu says:

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of space .

  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.

  Reading this information So i’m glad to convey that I’ve a very good uncanny feeling I found out
  exactly what I needed. I most definitely will make
  certain to do not forget this website and provides it a glance on a constant basis.

 65. sulltanpoker says:

  Admiring the time and effort you put into your website and in depth
  information you present. It’s nice to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 66. situs live streaming bola says:

  First off I would like to saу superb blog! I had a quick question that I’d like to ask if you
  don’t mind. I waѕ curious to know how youu center yourself and
  clear your mind ρrior to writing. I have haad troᥙble
  clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I truly do takе pleasure in writing but it just seems likе ttһe first 10 to 15 minnutes are wasted just trying to fiցure
  oout hoԝw to begin. Any sᥙggestiߋns oгr hints? Thanks! http://hitommy.net/xe/SoccerWorld/3758275

 67. https://lettiekostohryz0.blogspot.com/2020/11/brandon.html says:

  Hi there I am so glad I found your web site, I really found you by mistake,
  while I was researching on Google for something
  else, Nonetheless I am here now and would just
  like to say cheers for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to go through it all at the minute but I
  have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

 68. medicina says:

  Hi there would you mind stating which blog platform you’re
  using? I’m planning to start my own blog soon but
  I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style
  seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 69. bioenergy code reviews says:

  The program itself is rather easy to follow. All the user needs to do is commit to daily listening sessions for the audio included.
  However, many people may be hesitant because they may find it difficult to get into
  a state of meditation, however the BioEnergy Code doesn’t require a certain mindset.

 70. website says:

  Admiringg the dedication you put into your site and in deptyh information you
  provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same out of date rehashed information. Great read!

  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  website

 71. online casino says:

  For European gamers these websites suggest Neteller, Moneybookers, Entorpay.
  All Slots On line casino has all the net roulette games:
  American, French, and European Roulette, Premier Roulette, multi-wheel and multi-participant roulette, even progressive jackpot
  Roulette Royale. There are old familiar video games like blackjack and
  roulette, and there are video games you might need by no means even heard of.
  Game developers have a field day tailored quite a
  few of one of the best online casino games. Each and
  every playing sport on the casino has a unique home edge.
  Though Caribbean Stud Poker is a reasonably easy recreation to know and play, your Caribbean Stud Poker
  Technique does additionally play a role in how much the home edge effects you.
  All Slots affords a huge array of online poker video games Three-Card Poker, Bonus
  Pai Gow Poker, Cyberstud Poker, Poker Pursuit, Poker
  Experience, and Hold ’em High Poker, as well as Texas Hold’em, Triple Action Hold’em, and Triple Pocket Hold’em
  and the progressive jackpot games Caribbean Draw and Progressive Cyberstud Poker.
  All Slots affords more than 50 online video poker varieties, including popular
  faces like Aces and Faces, Jacks or Higher, and Joker Poker, Degree-Up
  Pokers that multiply your winning payouts
  as you advance up the levels, Energy Pokers that enable you to play as much as 100 palms at once, and the progressive video
  poker video games SupaJax and Jackpot Deuces. http://www.alpha-net.ne.jp/cgi-bin/sin44/aska.pl/rk=0/rs=vh.gev_6k3svwh9wmjtew2ac.jw-

 72. koronawirus says:

  Hello there, I discovered your web site by way of Google whilst searching for a related subject, your web site got here up, it seems good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply turned into aware of your blog via
  Google, and located that it is truly informative.
  I am going to be careful for brussels. I will be grateful in case you continue this in future.
  Many other folks will likely be benefited from your writing.
  Cheers!

 73. emergency plumber sydney says:

  Have you ever thought about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is important and
  everything. Nevertheless imagine if you added some great graphics
  or videos to give your posts more, “pop”! Your content is
  excellent but with images and videos, this website could undeniably be one of the most beneficial in its niche.

  Very good blog!

 74. homepage says:

  Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed
  to be on the web the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don’t
  know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 75. digital seo says:

  My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for
  about a year and am concerned about switching to
  another platform. I have heard good things about
  blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 76. binary options trading says:

  Thanks a lot to the writer to the very utile report!
  It’s form of the really sensible successful technique to enhance the standard of
  per day buying and selling. I have got an identical article about «night» technique with binary impulses.

  I realize that it could also be ideal for novice forex
  traders simply because they may be able to gain increased without tension through the night with this particular profitable method.

 77. 昆巴 says:

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, very good blog!

 78. haberci says:

  Excellent post. I used to be checking continuously
  this weblog and I’m inspired! Very helpful info particularly the last section 🙂 I
  deal with such information a lot. I used to be looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 79. Buy 5000 Instagram Followers says:

  Hello I am so grateful I found your blog, I really found you by accident, while
  I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like to
  say many thanks for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read more, Please do keep up the fantastic jo.

 80. Black Widow says:

  What i do not understood is in reality how you are no longer really a lot more well-appreciated than you may be now.
  You are very intelligent. You know therefore considerably relating to this subject,
  produced me in my view imagine it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not interested until it is
  something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs excellent.
  At all times handle it up!

 81. ggbook casino says:

  I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet
  browser compatibility problems? A handful of my blog visitors have complained about my site not operating
  correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any suggestions to help fix this issue?

 82. http://edgarkwap328.Lucialpiazzale.com/hendak-lebih-membludak-memperoleh-untung-pada-main-aplikasi-hack-game-slot-online-android says:

  Hi, I do beⅼieve this is an excellent web site.
  I stumbledupon it 😉 I will come bacқ yet agaіn ѕince i
  hɑve book marked it. Money and freedom is the best way to change,
  may you be rich and continue to guiɗe others. http://edgarkwap328.Lucialpiazzale.com/hendak-lebih-membludak-memperoleh-untung-pada-main-aplikasi-hack-game-slot-online-android

 83. cara main sbobet says:

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the asiest thing to bbe aware of.
  I say to you, I certainly gget irked while people consider worries that they plainly do not know about.
  Youu managed to hiit the nail uplon the top as well as defined out thhe whole thing without
  having side effect , people can take a signal. Will probably
  be back to get more. Thanks
  terpercaya didaftar bandar taruhan

 84. 淋巴结炎 says:

  Have you ever thought about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all.
  But just imagine if you added some great pictures or video clips to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could undeniably
  be one of the very best in its field. Very good blog!

 85. sunken-hard-sex says:

  Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any
  points or suggestions? With thanks

 86. chothuebome says:

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your site.
  It appears like some of the written text within your content are running off
  the screen. Can somebody else please provide feedback and let
  me know if this is happening to them too?
  This might be a problem with my browser because I’ve
  had this happen before. Thank you

 87. laptop bag says:

  Hi there would you mind sharing which blog platform you’re
  working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a
  difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to
  ask!

 88. อายุการใช้งานสกุ้ตเตอร์ไฟฟ้า says:

  hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues
  using this web site, as I experienced to reload the
  site a lot of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading
  instances times will sometimes affect your placement in google and could
  damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again very soon.

 89. jydoll says:

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little research on this.
  And he actually bought me lunch because I found it for
  him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the
  meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your
  web site.

 90. child porn says:

  Considering the game has a mature rating anyway it seems daft
  that they are doing this. I know I am another generation so my opinions don’t mean much to young people.
  ‘The Witcher” sex cards or romance cards are something that is a part of the original title’s game.